Teorija boja

U uvodu smo naveli da postoje 4 glavna godišnja doba. 

Svako godišnje doba sadrži 4 potkategorije. Teorija boja se dakle bazira na 16 grupa.

Analiza boja je alat kojim se biraju boje koje su pojedinoj osobi najprikladnije po pitanju; odjeće, šminke, modnih dodataka, boje kose i noktiju. Ova se teorija bazira na udio crne ili bijele boje dodane u određenoj boji, dakle definiramo time koliko je ta boja svijetla ili tamna. Udio sive boje ukazuje na to koliko je neka boja ”soft”, odnosno prikrivena sivim velom ili ”sjajna”, koja ima mali postotak ili totalno je bez sive boje u sebi. Ovisno o udjelu žute i plave boje određujemo temperaturu svake boje (hladna ili topla).  

1. red DUBOKE BOJE - bazne boje sa dodatkom crne


2. red SOFT BOJE - bazne boje sa dodatkom sive


3. red SVIJETLE BOJE - bazne boje sa dodatkom bijele


4. red BAZNE BOJE (izjednačenost udjela crne i bijele)

Svi mi ”sadržimo” boje i svatko od nas je definiran tako da mu odgovaraju određene palete koje mogu biti svijetle ili tamne, soft, tople ili hladne. Dakle, netko tko je jako dubok s pastelnim bojama izgleda oronulo, dok u suprotnom slučaju osoba izgleda napadno. Loše kombinacije se javljaju i kod drugih primjera. 

Kako bi svaku osobu mogli definirati određenim bojama osmišljena je prirodna kategorizacija po godišnjim dobima. Postoje razne analize, nekada su se izvodile one sa samo 4 makro kategorije, pa 12, a sada je najaktualnija i ona koju ja koristim metoda 16 kategorija (4 makro kategorije i 4 potkategorije). 

Glavne kategorije i potkategorije Analize boja su sljedeće:

Proljeće

Sjajno Proljeće
Apsolutno Proljeće
Svijetlo Proljeće
Soft Svijetlo Proljeće

Ljeto

Svijetlo Ljeto
Apsolutno Ljeto
Soft Duboko Ljeto
Soft Svijetlo Ljeto

Jesen

Apsolutna Jesen
Soft Svijetla Jesen
Soft Duboka Jesen
Duboka Jesen

Zima

Sjajna Zima
Apsolutna Zima
Soft Duboka Zima
Duboka Zima

Navedena godišnja doba imaju određene karakteristike po kojima se razlikuju. Te su karakteristike: temperatura, dominanta, intenzitet, vrijednost i kontrast. 

Temperatura označava hladni ili topli podton kože. Topla godišnja doba su Proljeće i Jesen. Hladna godišnja doba su Ljeto i Zima. Potrebno je naglasiti da se ovdje radi o Analizi boja pa iako je ljeto klimatski toplo, kada pričamo o bojama, ono je kategorizirano kao hladno.

No, jedine kategorije godišnjih doba koje u svojim paletama imaju isključivo samo tople ili samo hladne boje su one apsolutne: Apsolutno Proljeće, Apsolutno Ljeto, Apsolutna Jesen i Apsolutna Zima. Ostale kategorije su neutralnije, pa kažemo da su neutro-hladne ili neutro-tople. Razlika je lako uočljiva jer apsolutnim godišnjim dobima neutralnije boje odskaču, oduzimaju im svježinu lica, a izgled je malaksao. Neutralne kategorije si mogu dozvoliti ograničena odstupanja koja neće narušiti cjelokupni izgled. Temperatura je baza Analize boja.