Primjer Analize boja

Osoba koja se prvi put susreće s Analizom boja možda ne uspijeva na prvu shvatiti kako se ona obrađuje. Zato prilažem jedan primjer da ti pojasnim postupak. Dakle, prvi je onaj s odjećom u boji, a drugi s ruževima. Kako ne bih dužila s ovim primjerom, stavila sam većinu slika, ali ne i sve koje tražim da budu u analizi. Naravno, za točnost je važno da mi stignu SVE slike. 

Idemo konkretno na primjer ove cure, Rose.

  • Analiza odjeće

Capture9

Plava boja joj dosta dobro stoji. Vidi se da je pretamna, ali definitivno je temperatura pogođena – baziramo se na (neutro)hladne boje.

Capture5

Smeđa definitivno nije dobar izbor. Naglašava blijedilo lica i pomalo podočnjake. 

Capture4

Bijela je također previše za nju. Kada se pogleda slika, prvo se vidi boja, a tek onda njeno lice. I ovdje su naglašene nesavršenosti lica. 

Capture2

Ova topla roza nije loš izbor na prvu, ali ipak treba provjeriti je li to stvarno njena boja kad sam već spomenula da je bolje vidim s hladnim tonovima. 

Capture7

Hladna roza i već se vidi da je to pogođena boja za nju. Oči dođu do izražaja, lice poprima prirodnu boju, svoja je na svome. 

Capture8

Evo crne i zašto govorim da crna NIJE univerzalna. Totalno ju ”pojede”, nestaje iza te boje. 

Capture6

Još jedan primjer da je hladna, svijetla boja dobra za nju. Ova plava. Razlika između prve slike gdje je bila tamna plava i ova svijetla je vidljiva. Ipak ona tamna prevladava na njoj, dok ova je harmoničnija. 

  • Analiza ruževa

3

Topli smeđi ruž ne savjetujem. 

7

Hladni, tamni roza ruž. Ovaj bi bio pogodniji za Duboku Zimu, ali iako je temperatura donekle u redu, vidi se da je previše na njoj. 

4

Neutralno topla boja, koraljna. Ipak ne, za nju  ne odgovara. 

1

Hladna crvena, Zimska, ipak na njoj ne. 

2

Ova boja ruža bila bi prigodna Apsolutnom Ljetu. Blizu smo, hladnoća je tu, ali fali ono malo nešto…

6

Blaga hladna roza boja na usnama – pun pogodak! Napokon možemo zaključiti potkategoriju našeg primjera. 

O Rosi možemo reći sljedeće; da je neutralno hladna i  da je svijetla (jer nikako joj ne odgovaraju tamne boje). Iako hladnije, one jarke boje nisu za nju, prevladavaju. Konkretan primjer kroz odjeću bi to potvrdilo, jer definitivno nije joj moguće nositi jake kontraste. Dakle, ona je Svijetlo Ljeto

Ovo su boje koje na Rosi nisu preporučljive. Radi se o dubokim i hladnim bojama kao na prvoj slici  ili o žarkim hladnim kao ruž na drugoj slici i jakna u toploj nijansi.

Konačno smo došle i do savršenih boja za Rosu.  🙂

Na prvoj slici s mat, ali nude neutro hladnim ružem i toplom majicom u svijetloj plavoj boji je savršena. 

Puderasta majica i roza ruž na drugoj slici također najbolje dočaravaju prirodnu ljepotu. 

Ako idemo usporediti gornje slike i ove definitivno vidimo da ove blage boje utječu na njeno lice tako da skidaju nesavršenosti, ne otežavaju je i svakako izgleda mlađe. 

A koje je tvoje godišnje doba?