Palete

Sigurno si imala prilike isprobati neki ruž koji ti se jako svidio, ali kada si ga stavila na sebe primijetila si da boja nije ona koju si ti očekivala. Možda je isti ruž isprobala i tvoja prijateljica i kod nje je boja bila sličnija onoj u pakiranju. U čemu je razlika? Netko će reći u boji kože, u Ph vrijednosti usana ili jednostavno u vašem izgledu, jer isti ruž ne može podjednako stajati primjerice brineti i plavuši.

Sve su to samo nagađanja i loši zaključci. Prava istina je da se u našem slučaju ruž ne javlja podjednako kod dviju osoba zbog njihovog podtona. Podton nije ono što vidimo kada pogledamo osobu ispred sebe. Podton je temperatura kože koja nije najčešće vidljiva na prvu. Do nje možemo doći testiranjem osobe putem Analize boja. 

Hladni ruž će na osobi (neutro)toplog podtona izbacivati ljubičaste tonove. Ako osoba ima ”dublje boje” u svojoj potkategoriji, osim te dobivene nijanse, ruž će izgledati svjetlije. 

Topli ruž na (neutro)hladnoj osobi će izgledati kričavo, upadljivo i skrenuti će pažnju na nedostatke na licu. 

Dakle, razlike su velike i očite. Kako bi izbjegli krivi odabir koristimo one nijanse koje znamo da nam odgovaraju. Kod odjeće je situacija vrlo slična. Važno je dobro iskoristiti svoje boje na najbolji mogući način. 

Nameće se pitanje; što je karakteristično pojedinoj makro kategoriji?  

Proljeće

Proljeće se okarakterizira kao živo, veselo, koje ima tendenciju prema toplini (Apsolutno Proljeće). Samo Sjajno Proljeće si može dozvoliti kombinaciju više boja iste palete kako bi upotpunilo svoj stil. Ostali su prizemljeniji, koriste odjednom samo nekoliko boja iz palete, ne stvaraju velike kontraste, a sitni detalji uljepšavaju outfit. Šminka je decentna, s dahom mladosti i delikatnosti, nikad napadna. Krase ih prirodnost, a tamne boje su skroz izbačene, izuzev crne koja jedino odgovara upravo već spomenutom Sjajnom Proljeću.

Ljeto

Ljeta se odvajaju iz mase zbog svojeg linearnog odabira boja. Uvijek su u pitanju nijanse iste boje, nikakvi veliki odskoci nisu dobrodošli. Poput Proljeća mogu dodavati detalje koji će isticati npr. oči, ali šminka ne smije biti jaka, nikada. Mat im najčešće najbolje odgovara kao finish, kako u odjeći tako i u šminki. Umjesto crne njihov je adut siva. Siva izblendana olovka dati će onaj profinjen izgled koji traže bez potrebe za dodatnim karikiranjem. Svijetlo Ljeto je jedino koje se ističe po bojama koje umjesto sive u sebi sadrže bijelu, ali ostale potkategorije moraju jako dobro izvagati opcije prije nego što iskoriste nešto iz njihove palete. Općenito se Ljeta moraju držati trijezno, gospodski, fino. 

Jesen

Jeseni su one koje su prigrlile toplije i medene boje. Trenutno su jako moderne palete sjenila koje većinom njima odgovaraju. Mogu iskoristiti pozlaćene boje na očima i zagasitije ruževe. Soft Svijetla Jesen odskače zbog nešto delikatnijih nijansi, s manje sivog u njima. No, sve mogu iskoristiti jako dobro srednje kontraste u odjeći i poput Ljeta bazirati se pretežito na mat kod šminkanja. Dobro izblendane boje na očima im daju čar. Isticat se sa malo življom bojom mogu Duboke Jeseni. One dobro nose i poneku boju koja graniči sa Sjajnim Proljećem, ali poput drugih potkategorija, nikako ne smiju sa njima pretjerivati. 

Zima

Zime su one koje variraju od neutro hladnih do krajnje hladnoće, ali i koje si mogu dozvoliti spektakularne kontraste. Boje koje bi otežale izgled bilo kome drugome, Sjajnim Zimama ne stvaraju nikakav problem. Ostale potkategorije se sa svojim tamnijim nijansama slažu i u make upu tako da veći kontrast stvore između kože i jače našminkanog lica. To znači da usne i oči mogu podjednako biti istaknute. Aduti većina Zima su crna i bijela. One ih nose savršeno.